INLEDNING OCH AVSLUT
Så fångar och behåller du din publik
Många börjar sina presentationer med: ”Hej, jag heter… och idag ska jag prata om…”. Detta är ofta torra fakta som snabbt glöms bort. Publiken är ändå upptagen med att försöka placera dig i sitt sammanhang, och namn och titlar försvinner lika snabbt som de sägs. Strunta i den gamla skolregeln att alltid börja med ditt namn – börja istället med något oväntat!
Börja med något oväntat
En anekdot, en liknelse eller en erfarenhet av något slag är en bra start på en presentation. Den typen av inledning har man som lyssnare lätt att fångas av. Det är svårt att skapa dynamik i fakta men lätt att göra det i berättelser och händelser. Ett exempel på en inledning från en av våra deltagare:
”En gråmulen dag i november förra året satte jag mig i bilen för att åka hem från jobbet. Jag startade motorn och sedan satt jag helt still. Jag visste inte var jag var, Inte heller hur jag skulle köra för att komma hem.
Jag hade kraschat rakt in i den berömda väggen. Jo, jag hittade hem tillslut, men det tog mig 4 månader och 16 dagar innan jag var redo att lämna huset för första gången. ”
Du blir levande av att berätta om en upplevelse, hela din kropp vaknar till och du blir närvarande på scenen. Publiken märker detta och svarar an. Det är svårare för kroppen att agerar när du säger: Hej jag heter Sven Nilsson och arbetar inom affärsområde region öst.
Och vilken inre bild får din åhörare av det och vilket kvitto får du på att de lyssnar? Hitta din berättelse som naturligt kopplar an till ditt budskap.
Genom att dela en personlig berättelse vaknar du till liv på scenen, och publiken känner omedelbart närvaro. När du har fångat deras uppmärksamhet är det dags att presentera dig. ”Välkommen! Jag heter Sven Nilsson. Idag vill jag ge dig mina lärdomar på väg tillbaka efter en utbrändhet.”
Publiken kommer inte bara höra ditt namn, de kommer troligen också minnas det.
Avslutning
Många presentationer slutar svagt eftersom talaren vill lämna scenen så snabbt som möjligt. Men avslutningen är lika viktig som inledningen. Har du behållit publikens uppmärksamhet hela vägen? Avsluta då med samma styrka som du började.
Förmedla trygghet och uppmana till handling
Undvik osäkra avslut som ”Jag hoppas att ni tyckte detta var intressant…”. Ordet ”hoppas” signalerar tvekan. Var istället säker och tydlig:
”Nu vet du hur viktigt det är med känsla i presentationsteknik. Du har också lärt dig varför ett centralt budskap är avgörande. Med dessa verktyg kommer du framöver att känna dig trygg och säker på att dina lyssnare både kan och vill lyssna till slutet. Tack!”