Kapitel 3

BYGG DIN PRESENTATION


Nu har du fått verktyg för att kunna hantera dina känslor och kunna vända negativ stress till positiv förväntan. Nu ska vi sätta tänderna i hur du bygger en presentation som ökar sannolikheten att dina lyssnare både vill och kan hänga med ända till slutet.

BYGG DIN PRESENTATION


Nu har du fått verktyg för att kunna hantera dina känslor och kunna vända negativ stress till positiv förväntan. Nu ska vi sätta tänderna i hur du bygger en presentation som ökar sannolikheten att dina lyssnare både vill och kan hänga med ända till slutet.

Allt börjar med frågor

Vilket bättre sätt att vara säker på att ge åhörarna ett relevanta budskapet kan det finns än att ställa dem frågan ”Vad vill ni veta?” Men visst, det är sällan det fungerar i praktiken. Martins exempel visar ändå hur viktigt det är att ha målet i sikte när man börjar jobba med sin presentation.

Som vi tidigare nämnt är vi allt som oftast väldigt duktiga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer. I den bästa av världar hade det varit fantastiskt att gå in och leverera all fakta och vara helt säker på att mottagarna både har förstått och kommer komma ihåg allt du sagt. Tyvärr fungerar det väldigt sällan i verkligheten.

Syfte och målsättning

För att hitta det relevanta innehållet anpassat till dina åhörare behöver du börja med att svara på en hel del frågor. Allt för att få en tydlig bild av mål och syfte med presentationen.

  Övning

Låt den här övningen ta tid och svara på följande frågor:

  • Vad är ditt ämne?
  • Vilka är dina lyssnare?
  • Vad är syftet med din presentation? Ska du sälja något, förklara något eller övertyga någon?
  • Finns det något som kan hindra dem från att ta in ditt budskap? (Ovilja eller okunskap)
  • Vad är målsättningen, vad vill du ska hända som en effekt av ditt budskap?
  • Vad ger budskapet för värde för åhörarna?
  • Fundera också på vilken rubrik du skulle kunna sätta till din presentation. Rubriken hjälper dig att begränsa innehållet. Titta in på  www.ted.com för att få idéer hur du kan formulera en tydlig rubrik.

Motivation

När du talar inför andra, finns det nästan alltid minst en skeptiker. Hur kan du få med dig dem som inte vill ha förändring eller inte håller med dig? Hur motiverar du dina åhörare att ta till sig något nytt som de ännu inte är öppna för?

Skapa både från- och till-känslor

För att motivera dina lyssnare, visa både vad de kan undvika och vad de kan uppnå genom att följa ditt budskap. Det handlar om att tydliggöra vad de kan slippa (det negativa) och vad de kan vinna (det positiva). Precis som i berättelser och filmer, är temat att gå från något dåligt till något bra centralt. Forskning visar att ”från-känslorna” startar motivationen, medan ”till-känslorna” håller den igång.

  Övning

I presentationssammanhang kan det finnas en fördel i att få sina mottagare att ta avstamp i Från-känslorna, innan man lyfter fram alla fördelar och skapar Till-känslorna. Lite som omman spänner pilbågen, man hämtar kraften från målet, för att pilen ska susa fram och sätta sig mitt i prick.

1. Från-känslor: Motivationen vi kan känna för att din idé, tjänst eller produkt ger oss möjlighet att slippa, undvika eller lämna något jobbigt.

2. Till-känslor: Vi kan också känna motivation för att din idé, tjänst eller produkt framöver får oss att vinna, uppnå eller nå fram till något bättre.

Skriv ner 2-3 Från-argument och 2-3 Till-argument. Argumenten kan komma till stor användning när du ska börja snickra på din inledning.