STORYTELLING


Varför fungerar storytelling? Låt oss ge dig ett exempel.

STORYTELLING


Varför fungerar storytelling? Låt oss ge dig ett exempel.

Det indirekta berättandet

Vi människor älskar berättelser. De fångar vårt intresse, väcker känslor och nyfikenhet. Berättelsen är genvägen in till känslan. Genom att använda en berättelse för att förmedla en lärdom eller förklara något komplext, är det lättare för oss att lyssna än om vi bara får fakta rakt upp och ner.

Föreställ dig detta: Du ska äta middag med en vän och frågar vad som ska serveras, din vän svarar:

– Fruset torskblock!

Inte särskilt inbjudande, eller hur? Men om svaret istället är:

– Kreolsk fiskgryta med saffran, solmogna tomater och räkor.

Plötsligt låter det mer lockande. Här är berättelsen som grytan: den väcker våra sinnen och gör oss intresserade, medan torsken representerar den faktiska informationen. Grytan är det indirekta berättandet, som gör att vi tar till oss informationen, eller torsken, med glädje. 

Att placera en berättelse i rätt sammanhang i din presentation kan få lyssnarna att verkligen engagera sig i ämnet. Berättelser kan användas närsomhelst, men de är särskilt effektiva som inledning eller för att förstärka ett viktigt budskap.

Jag-berättandet

De starkaste berättelserna är ofta de som kommer från dina egna erfarenheter. När du delar något personligt, skapas en naturlig och stark koppling till publiken. När du talar om något du själv har upplevt, blir det äkta, och publiken kan identifiera sig med dina känslor. Det gör det lättare för dem att öppna sig för den information du vill förmedla.

Hur berättar man?

Att berätta en historia handlar om att skapa en upplevelse för dina lyssnare, så att de kan se, höra och känna det du beskriver. Som berättare ska du dock hålla dina egna känslor i schack och låta publiken stå för reaktionerna. Undvik historier som kan uppfattas som skrytsamma eller manipulativa, och bjud istället på berättelser som är lite pinsamma eller obekväma – det skapar äkthet och förtroende. Berätta alltid för publikens skull, inte för din egen.

Om du saknar en personlig upplevelse att dela kan du inleda med fraser som ”Tänk dig att…” eller ”Jag skulle vilja att du föreställer dig…”

Två olika sätt att berätta en historia

Det är stor skillnad mellan att berätta om en händelse som drabbat en hel grupp människor och att fokusera på en enskild persons upplevelse. Åhörarna känner lättare anknytning till en specifik person, vilket gör berättelsen mer levande. En specifik historia kan berättas som en scen i en film. Vi väcker fler sinnen. Ju fler sinnen som är involverade ju starkare känsla och ju större engagemang. Sök efter en specifik händelse med en specifik person – det är här kopplingen till ditt budskap blir som starkast.

Väck nyfikenhet

Nyfikenhet är nyckeln till att öppna publikens sinnen och göra dem mottagliga för din information. För att skapa nyfikenhet, håll tillbaka lite av informationen. Låt delar av din historia hänga kvar som obesvarade frågor, och knyt ihop dem senare. Undvik att säga ”Svaret får ni lite senare!” – låt istället publiken undra och längta efter lösningen. De som behärskar konsten väl kan låta flera historier hänga i luften samtidigt och loopa och sluta dem om vartannat genom hela presentationen. Våra hjärnor älskar att få kännas sig kluriga!

Knyt ihop säcken och avsluta din presentation

Om du i inledningen börjat med en historia, och inte avslutat den, kan du knyta ihop säcken genom att komma tillbaka till den i din avslutning. Det ger din presentation en känsla av helhet och tillfredsställer publikens nyfikenhet.

 

Tips 

Du hittar dina berättelser i vardagen.

  • Ett kundexempel som inte gick vägen.
  • När du vände en motgång till en lärdom.
  • Någon du ser upp till som lärde dig något.
  • Något du är riktigt stolt över att du klarade av.


Ett bra sätt att bygga berättelsen är att svara på följande frågor:

  • När hände det?
  • Var befann du dig?
  • Med vem upplevde du situationen?
  • Varför uppstod situationen? Vad gjorde du?